Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

VNOS

Vnos radioaktivnih snovi iz držav članic EU ureja Uredba Sveta (EURATOM) št. 1493/93 z dne 8. junija 1993 o pošiljkah radioaktivnih snovi med državami članicami.Uredba ne predvideva uvoznega  dovoljenja ampak določa, da mora pošiljatelj radioaktivnih snovi ali oseba, ki takšno pošiljanje organizira (uvoznik), pridobiti pisno izjavo prejemnika, da le-ta izpolnjuje vse z zakonom določene obveznosti glede uporabe vira sevanja, ki ga nabavlja. Prejemnik radioaktivnih snovi mora izjavo pripraviti na v naprej odločenem obrazcu (Annex I uredbe), ki ga mora potrditi še Uprava RS za varstvo pred sevanji.

 

Uprava RS za varstvo pred sevanji odobri vnos le, če ima prejemnik veljavno dovoljenje za izvajanje sevalne dejavnosti. Številko dovoljenja za izvajanje sevalne dejavnosti in datum veljavnosti dovoljenja mora uporabnik navesti na obrazcu v točki 5. Proizvajalec ali uvoznik je dolžan preveriti, ali je uporabnik od Uprave RS za varstvo pred sevanji pridobil potrjen obrazec in mu v nasprotnem primeru ne sme dostaviti naročene pošiljke. Obrazec mora biti izpolnjen v angleškem jeziku.

 

Uredba Sveta (EURATOM) št. 1493/93 z dne 8. junija 1993 o pošiljkah radioaktivnih snovi med državami članicami

 

Council Regulation (EURATOM) No 1493/93 of 8 June 1993 on shipments of radioactive substances between Member States