Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

IZVOZ IN IZNOS RADIOAKTIVNIH SNOVI - VRAČANJE VIRA PROIZVAJALCU

Če imetnik radioaktivnega vira sevanja po prenehanju uporabe vir vrne proizvajalcu v drugi državi, mora ravnati, kot da gre za izvoz oziroma iznos v države EU.

 

Iznos radioaktivnih snovi v države EU

 

Iznos radioaktivnih snovi v držav članic EU ureja Uredba Sveta (EURATOM) št. 1493/93 z dne 8. junija 1993 o pošiljkah radioaktivnih snovi med državami članicami. Uredba določa, da mora pošiljatelj radioaktivnih snovi ali oseba, ki takšno pošiljanje organizira (uvoznik), pridobiti pisno izjavo prejemnika, da le-ta izpolnjuje vse z zakonom določene obveznosti glede uporabe vira sevanja, ki ga bo prejel. Prejemnik radioaktivnih snovi mora izjavo pripraviti na v naprej odločenem obrazcu (Annex I uredbe), ki ga mora potrditi upravni organ države prejemnice.

 

Uredba Sveta (EURATOM) št. 1493/93 z dne 8. junija 1993 o pošiljkah radioaktivnih snovi med državami članicami

 

Council Regulation (EURATOM) No 1493/93 of 8 June 1993 on shipments of radioactive substances between Member States

 

 

 

Izvoz radioaktivnih snovi v države, ki niso članice EU

 

Za izvoz radioaktivnih snovi v države, ki niso članice EU, je potrebno pridobiti dovoljenje. Dovoljenje za izvoz virov sevanj, ki so se uporabljali v medicini ali veterini, izda Uprava Republike Slovenije za varstvo pred sevanji na podlagi pisne vloge.