Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

DOGODKI V JEDRSKI ELETRARNI FUKUSHIMA

SPOROČILO ZA JAVNOST 2 (25.3.2011)

Radioaktivni oblak, ki je posledica nesreče v japonski jedrski elektrarni v Fukushimi, je pred približno dvema dnevoma močno razredčen dosegel najprej Islandijo, nato pa Francijo in Italijo. Izmerjene koncentracije radioaktivnih snovi so komaj zaznavne, zato v vseh omenjenih državah ocenjujejo, da prehod oblaka ne bo vplival na zdravje ljudi.

V Sloveniji stanje radioaktivnosti okolja spremlja Uprava RS za jedrsko varnost (URSJV) preko Mreže zgodnjega obveščanja. URJSV na svoji spletni strani dnevno objavlja stanje v jedrskih elektrarnah na Japonskem, ki vsebuje tudi oceno radiološkega vpliva na Slovenijo in Evropo. Slovenski pristojni organi ocenjujemo, da minimalne količine radioaktivnih snovi, ki jih lahko pričakujemo ob prihodu razredčenega radioaktivnega oblaka, ne bodo vplivale na zdravje ljudi. Prav tako ne pričakujemo kontaminacije hrane ali pitne vode. Zato ukrepi varstva pred sevanji niso predvideni. 

Mrežo zgodnjega obveščanja RS in meritve na vseh merilnikih s 24-urno zgodovino meritev je možno spremljati preko povezave:
http://www.ursjv.gov.si/si/monitoring/gama_sevanje/

 

 

 


SPOROČILO ZA JAVNOST 1 Slovenija ima za primer jedrske ali radiološke nesreče pripravljen načrt in dovolj tablet kalijevega jodida

Slovenija ima za primer jedrske ali radiološke nesreče pripravljen načrt in dovolj tablet kalijevega jodida


Za primer jedrske ali radiološke nesreče imamo v Sloveniji pripravljen Državni načrt zaščite in reševanja, ki je bil v letu 2010, na podlagi EU vaje radiološke nesreče, prenovljen. Državni načrt vsebuje ukrepe za zaščito prebivalstva in eden prvih ukrepov, poleg zaklanjanja, evakuacije, sprejema in oskrbe evakuiranih prebivalcev, je tudi razdeljevanje in zaužitje tablet kalijevega jodida. V državnih blagovnih rezervah imamo zadostno število tablet kalijevega jodida za pokritje potreb prebivalstva. Preventivno zaužitje tablet, ko za to ni ustreznih indikacij, je neprimeren ukrep in škoduje zdravju, saj lahko pride do neželenih stranskih učinkov.

Eden izmed takojšnjih zaščitnih ukrepov v primeru radiološke nesreče je tudi zaužitje tablet kalijevega jodida. Slovenija ima v državnih blagovnih rezervah 1.490.000 škatlic tablet kalijevega jodida. V eni škatlici so 4 tablete, ki zadostujejo za dva odmerka za odraslega človeka. Količina tablet v blagovnih rezervah je torej dovolj velika, da zadostimo potrebam prebivalstva Slovenije. V primeru nesreče v Nuklearni elektrarni Krško (NEK) je za prebivalstvo, ki živi v 10 km krogu okoli NEK, predvidena preventivna razdelitev tablet kalijevega jodida, ki jih zagotavlja NEK.

Razdeljevanje tablet kalijevega jodida iz državnih blagovnih rezerv določa načrt razdelitve tablet kalijevega jodida. Razdelitev in zaužitje tablet odredi poveljnik Civilne zaščite RS na predlog Uprave RS za jedrsko varnost. V okviru Uprave RS za jedrsko varnost bi v primeru resne ogroženosti vzpostavili Strokovno skupino za oceno doz, ki bi iz razpoložljivih podatkov in meritev predlagala zaščitne ukrepe.

Pravočasno zaužitje tablete kalijevega jodida pomeni ustrezno zaščito le proti notranji kontaminaciji z radioaktivnim jodom, nima pa zaščitnih učinkov pred kontaminacijo z drugimi radioaktivnimi snovmi in zunanjim sevanjem. Tako je v primeru jedrske ali radiološke nesreče kljub zaužitju tablete kalijevega jodida potrebno izvajati vse ostale zaščitne in preventivne ukrepe.

Tablete so skladno s smernicami Svetovne zdravstvene organizacije primerne za osebe mlajše od 40 let, saj je verjetnost raka na ščitnici zaradi radioaktivnega joda pri starejših od 40 let izjemno nizka oziroma praktično nič. Preventivno zaužitje tablet, ko za to ni ustreznih indikacij, pa je neprimeren ukrep in škoduje zdravju, saj lahko pride do neželenih stranskih učinkov kot so:

  • razvoj preobčutljivosti na kalijev jodid, ki ima za posledico nastanek vnetnih sprememb na koži, otekline, povišano telesno temperaturo, bolečine v sklepih, poškodbe limfnega sistema;
  • povečano ali zmanjšano delovanje ščitnice;
  • pri daljšem jemanju kalijevega jodida lahko pride tudi do prekomernega izločanja sline, pekoče bolečine v ustih, akutnega vnetja nosne sluznice, oteklin in vnetja grla ter vnetja oči, ki se lahko nadaljuje s pljučnim edemom, oteženim dihanjem, depresije, nespečnosti, impotence,...
  • pri prekomernem zaužitju lahko pride do akutne zastrupitve, katere posledice se kažejo z glavobolom, nastankom šoka, zmanjšanim utripom srca, znižanjem krvnega tlaka, povišano telesno temperaturo, okvaro ledvic, ki se lahko konča tudi s smrtjo.